Na bicykli bez bolesti>

Cyklistika je krásny šport, no každý, kto už má niečo v sedle „bajku“  odjazdené vie, že má aj svoju odvrátenú stránku. V tomto článku vám popíšem základné bolesti, ktoré už od nepamäti trápia začínajúcich i pokročilých cyklistov. Našťastie aj tu existujú rôzne „hacky“, ktoré sú ľahko aplikovateľné, tak si poďte prečítať ako sa ľahko a komfortne viete vyhnúť rôznym nepríjemným bolestiam. 

Cyklistika je veľmi špecifická 

Ak na bicykli nepadnete, tak sa jedná o veľmi šetrný šport k vášmu telu, pretože tu absentuje kontakt so zemou, nedochádza tu k tak častým a výrazným otrasom tela a nárazom do kĺbov ako napríklad pri behu.  Problémom však je že pri jazde na „bajku“ sa nachádzame dlhé hodiny v telu neprirodzenej polohe, čo je pre ľudské telo netradičná situácia, a tak nepodceňujte nasledovné body. 

Pozor na zlý posed!  

Alfou a omegou komfortnej jazdy v sedle dvojkolesového tátoša je posed na mieru. Ak vyberiete zlú veľkosť bicykla, poprípade sa vykašlete na správne nadstavenie posedu, tak vám garantujem, že pri tomto športe nevydržíte ani mesiac, pretože začnete pociťovať bolesti rôzneho druhu. Vplyvom nesprávneho posedu môžu byť následky na váš organizmus devastačné. Pri nevhodnej polohe tela na bicykli vznikajú rôzne zdravotné problémy ako napríklad poškodenie kolien, chrbtice, krčnej chrbtice a podobne. Preto nadstavenie posedu nikdy nepodceňujte a ešte pred tým ako začnete bicyklovať sa poraďte s odborníkom, ktorý vám na základe vašich biometrických údajov vyberie správnu veľkosť bicykla, spraví základný bikefiting, pri ktorom vám nadstaví ideálnu pozíciu tela na vašom „bajku“. 

Čučoriedky, nie ako lesné ovocie

Veľmi nepríjemným problémom, ktorý sa vyskytuje u cyklistov každého druhu sú nepríjemné vriedky a vyrážky v citlivých oblastiach v slangu cyklistov nazývané aj čučoriedky. Najčastejšími problémami, prečo sa čučoriedky vyskytujú sú: 


1. problém: Nevhodne zvolené sedadlo, konkrétne sa jedná o zle zvolenú šírku sedadla. Toto má za následok to, že sedadlo tlačí tam, kde nemá a hodinami odsedenými v sedle sa koža odiera poškodzuje, vznikajú tu zápaly, následne to hnisá, bolí, krváca.

Riešenie: Ak sa u vás čučoriedky prejavili z tohto dôvodu, riešenie je veľmi jednoduché stačí sa vrátiť k predchádzajúcemu odstavcu, navštíviť bikefiting, kde vám fitter zmeria rozteč vašej panvovej kosti a tak určí ideálnu šírku sedadla. 

 

2. problém: Lacné cyklistické nohavice, mnohí začínajúci bikeri i dokonca niektorí pokročilí v snahe ušetriť nejaké drobné, využijú „akcošku“ v hypermarkete a kúpia tie „najlepšie“ a najlacnejšie nohavice aké zoženú. Výsledok je jasný, okrem čučoriedok nastúpi neskutočná bolesť citlivých oblastí už počas tréningu a určite sa nevyhnete aj nejakým tým zapareninám a odreninám v okolí triesiel.

Riešenie: Dobré cyklistické nohavice vyžadujú  slušnú investíciu. No v kvalite vložky je lacný vs. drahý model zásadný rozdiel a preto na tejto položke určite nikdy, ale že nikdy nešetrite! Ja vám odporúčam nohavice SUUPAA Monton


3. problém: Nepomohlo 1. opatrenie  ani 2. opatrenie, niekto má v týchto oblastiach až príliš citlivú kožu a nemusia zabrať ani predchádzajúce opatrenia. 

Riešenie: Pre takýchto cyklistov existujú špeciálne krémy, ktoré sa pred tréningom aplikujú na cyklistickú vložku. Krémy majú antibakteriálny a ochranný charakter, zamedzujú oderom a poškodeniu kože.  

Bolesti krížov a krčnej chrbtice 


Problém: Ak aj napriek nadstaveniu správneho posedu pociťujete bolesti v oblasti krížov, či krčnej chrbtice je možné, že vplyvom jednostrannej záťaže došlo k svalovým dysbalanciám a k obmedzeniu flexibility v oblasti jadra tela.

Riešenie: Vás tréningový proces potrebuje vylepšenie a je nutné zaradiť CORE cvičenia. Ako som už napísal cyklistika je veľmi špecifická najmä z hľadiska polohy tela športovca pri vykonávaní činnosti. Čím viac budete jazdiť na bajku, tým vyššia bude vaša kondícia, no pokiaľ nebudete aspoň 2 x do týždňa vykonávať nejakú formu kompenzačnej aktivity, tak sa budú tieto bolesti dostavovať častejšie, za čo môže ochabovanie svalov krčnej chrbtice, chrbta všeobecne, ale aj ochabovanie brušných svalov a svalov hrudného koša. Preto si nájdite nejaký jednoduchý zásobník cvikov, ktorými vyriešite spomínané bolesti, ktoré plynú zo svalovej nerovnováhy. TU si môžete prečítať jeden z mojich článkov v ktorom som sa detailne venoval tomuto problému.  

Bolesť a tŕpnutie rúk 

Problém: Hlavne počas dlhších výjazdov pociťujete bolesť rúk, či ich tŕpnutie. Tento problém spôsobuje tlak vašej váhy na ruky, ale aj prenos vibrácií z cesty cez rám na vaše ruky. 

Riešenie: Znovu sa môže jednať o problém spojený s nesprávnym posedom. Treba prehodnotiť predo zadnú polohu, pretože ak nesedíte správne tak hmotnosťou tela vyvíjate nadmerný tlak na vaše ruky. Ak ani toto opatrenie nepomôže skúste nejaké kvalitné gelové rukavice a zainvestujte aj do pohodlnej omotávky. 

Bolesť kolena

Nepríjemná bolesť v kolene pri každej otáčke vie pekne znepríjemniť alebo aj znemožniť tréning. Pri cyklistoch bolesť väčšinou nepochádza z mechanického poškodenia. Príčin môže byť mnoho, zameriam sa na tie najčastejšie.

1. problém: Znovu ten posed, nepríjemné bolesti v kolene môže mať za následok nesprávne nadstavená predo zadná poloha, výška sedadla, či pozícia kufrov tretier.

Riešenie: Absolvovanie bikefitingu, kde vám tieto polohy nadstavia presne na mieru. 

2. problém: Zle zvolený prevod, niektorí cyklisti jazdia príliš ťažké prevody a tak si pretrénujú svoje kolená, ktoré ich následne bolia.

Riešenie: Je voľba správnych prevodov. Na rovine by ste mali byť schopný pri zvolenom prevode udržať frekvenciu šliapania okolo 80 – 90 ot. a v kopci zaraďte prevod tak aby ste dosahovali kadenciu  60 -70 ot.

 

3. problém: Zlá technika šliapania, veľa cyklistov šliape takzvane do kocky, čím najčastejšie vzniká presilenie kolena, ktoré sa prejavuje tlakom, či ostrou bolesťou v kolene.

Riešenie: Osvojiť si krásnu 360 stupňovú otáčku, kde jedna noha vykonáva tlak na pedál a druhá ťah. Existuje mnoho „drillov“. Medzi najefektívnejšie patrí jazda na festke, valcoch, či jednonožné šliapanie.

Iný problém: Ak bolesti pretrvávajú aj po aplikovaní spomenutých opatrení je potrebné si dať na pár dni od bicykla oddych a vyhľadať lekársku pomoc. 

Verím, že ste sa v tomto článku dozvedeli cenné informácie, ktoré vám pomôžu proti bezbolestnom jazdení. Makajte a športu zdar!