Základné cyklistické vybavenie a oblečenie pre začiatočníkov

Tagy:
Základné cyklistické vybavenie a oblečenie pre začiatočníkov>

Aj keď je vždy možné bicyklovať v bežnom oblečení, väčšina cyklistov, ktorí jazdia pravidelne, si nakoniec osvojí aspoň nejaký špecializovaný odev – väčšinou preto, že robí jazdu pohodlnejšou. Ak si však nechcete kúpiť všetko vybavenie naraz, tu je zoznam cyklistického oblečenia a vybavenie v navrhovanom poradí, ako si ich zaobstarať.

1. Prilba

Prilba sa dá považovať za vybavenie, ale čo je dôležitejšie, je to bezpečnostný prvok a dôvod, prečo si ho zaobstarať skôr, ako iné špecializované vybavenie, je praktický - skôr či neskôr väčšina cyklistov spadne z bicykla a správna prilba pomôže predchádzať zraneniam hlavy a zachraňovať životy. Takže bez ohľadu na to, akú formu cyklistiky uprednostňujete – cestnú, horskú, súťažnú alebo dokonca rekreačnú – noste prilbu!

V Európe musia všetky cyklistické prilby spĺňať zavedené bezpečnostné normy, takže akceptovaná je každá cyklistická prilba, ktorá je momentálne na trhu a ktorá vám správne sedí. Niektoré však majú lepšie prispôsobené systémy a lepšie vetranie a niektoré majú dodatočnú bezpečnostnú technológiu. Výber je už len na Vás.

Môj tip: Cyklistická prílba LIMAR DELTA MTB
pre náročnejších: Cyklistická prilba POC - KORTAL

2. Cyklistické šortky 

Všeobecne povedané, cyklistické šortky prichádzajú v dvoch štýloch: obopínajúce telo a voľné, aj keď aj tie voľnejšie môžu mať pod voľnejšou vonkajšou vrstvou niektoré prvky, ktoré obopínajú telo. Oba typy majú tiež „polstrovanie“ (cyklo vložku), ktoré chráni oblasť vášho tela, ktorá je v kontakte so sedlom bicykla, a absorbuje vlhkosť. (Cyklistické šortky sú určené na nosenie, bez spodnej bielizne, ktorá sa môže zhrnúť a spôsobiť odieranie.)

Z väčšej časti sú priliehavé šortky preferovaným oblečením cestných bicyklov a iných jazdcov, ktorí zostávajú v sedle dlhší čas. Materiál, ktorý obopína telo, je spandex (všeobecný názov, ale možno ho identifikovať aj podľa značiek, ako napríklad Lycra), čo je syntetické vlákno známe svojou elasticitou. Priliehavý strih odstraňuje prebytočnú látku, ktorá by sa kopila a vytvárala odolnosť voči vetru. 

Jazdci na MTB trailoch, tak vo všeobecnosti uprednostňujú voľnejšie šortky, ktoré ponúkajú väčší rozsah pohybu. Ale okrem týchto rozdielov, sa šortky obopínajúce telo začali spájať s kultúrou cestných bicyklov a voľnejšie šortky s  kultúrou horských bicyklov. Ale samozrejme si môžete obliecť ktorýkoľvek typ na akúkoľvek formu cyklistiky.


Môj tip: Cyklistické nohavice Scott TRAIL VERTIC 2021

Pre náročnejších: Cyklistické nohavice POC VELOCITY

3. Rukavice


Existujú rukavice bez prstov a majú vypchávky v dlaniach, ktoré tlmia vaše ruky a absorbujú otrasy z cestných nerovností. Tento typ používajú väčšinou cestný cyklisti. A ďalej existujú celoprsté rukavice, poskytujúce väčšie mieru ochrany vašej ruky v prípade havárie. Tieto rukavice sa používajú skôr pre MTB jazdcov.

Môj tip: Cyklistické rukavice dlhoprsté Scott 350 DIRT 



4. Topánky 

Väčšina z nás začala bicyklovať v teniskách, ktoré sú vhodné na krátke jazdy (za predpokladu, že máte ploché pedále), ale pri dlhších jazdách vás môžu z opakovaného ohýbania chodidiel chytnúť kŕče alebo bolesť. Cyklistické topánky majú pevnú podrážku, ktorá zabráni tomu, aby sa vaše nohy toľko ohýbali, čím sa znižuje pravdepodobnosť kŕčov a bolesti a optimalizuje sa prenos energie do pedálov.

Cyklistické topánky sa dodávajú v dvoch typoch: topánky na cestné bicykle a topánky na horské bicykle (MTB). Tieto dva druhy majú vlastnosti pre tieto dva typy jazdenia, pričom najväčší rozdiel je v tom, že sa ľahšie chodí v MTB topánkach, ktoré majú ohybnú podrážku a nie sú také tuhé ako cestné topánky. To je dôležité pre MTB jazdcov, ktorí často sedia na bicykli alebo mimo neho, v závislosti od terénu, ale MTB topánky sú stále dostatočne tuhé, aby poskytovali svoje výhody.

Obuv na cestné bicykle je ešte tuhšia a má na spodnej strane „príchytku“, ktorá sa zacvakne do pedálu, ktorý je na to určený. Ale cestné topánky sú nepraktické na chôdzu, najmä s vyčnievajúcou zarážkou, vďaka ktorej máte pocit, že máte na spodnej časti topánky prilepený kameň.

Môj tip: Cyklistické tretry Gaerne LASER MTB
alebo Cyklistické tretry Scott SPORT CRUS-R BOA



5. Dres 

Ak jazdíte po ceste, dresy pestrých farieb vám pomôžu lepšie vás zviditeľniť pre vodičov. Ale cyklistické dresy sú vyrobené zo syntetických tkanín, ktoré sa nerozmočia, ak vás zastihne dážď. Sú priliehavé, aby sa minimalizoval odpor vetra a vrecká na chrbte zabraňujú tomu, aby vaše veci zasahovali do pohybu nôh. Niektorí horskí cyklisti, ktorí môžu mať vrecká vo voľných šortkách, si namiesto toho vyberú dresy v štýle trička vyrobené zo syntetického materiálu.

Môj tip: Dres Holokolo DUNE MTB 

Pre náročnejších: Dres POC MTB PURE LS