Keď sa zub času zahryzne do vašej prilby

Tagy:
Keď sa zub času zahryzne do vašej prilby>

Cyklistika je krásny šport, ale má aj svoje negatíva. Sú to najmä nehody a úrazy na cestách. Vďaka vysokej rýchlosti a možnosti naraziť do pevnej prekážky patrí cyklistika medzi najnebezpečnejšie športy. 

Faktom je, že cyklistické prilby znižujú riziko vážneho zranenia hlavy. Odborníci z austrálskej University of New South Wales prezentovali na medzinárodnej konferencii SAFETY 2016 výsledky na základe analýzy 43 štúdií vyšetrujúcich nehody a pády viac než 64 000 cyklistov v 11 krajinách. Ich závery sú jednoznačné.

 Kvalitná cyklistická prilba redukuje riziko:

  • Vážneho zranenia hlavy o 69%
  • Smrteľného zranenia hlavy o 65%
  • Zranenie hlavy o 51%
  • Zranenie tváre o 33%
  • Zranenie krku o 4%

Aby  prilba plnila svoj účel, nezabúdajte na  jej pravidelnú výmenu. Kedy vymeniť prilbu a prečo?

  1. Zub času sa zahryzne do každej prilby.

A to hlavne do penového polystyrénu (EPS), ktorý  starne pod vplyvom UV žiarenia a striedaním teplôt. Mení tak  svoje absorpčné schopnosti bez ohľadu na to aké super prímesy a vychytávky výrobcovia použijú na to, aby degradačné účinky znížili. Ani škrupina (najčastejšie z ABS plastu) kryjúca povrch tejto degradácii nezabráni, len ju spomaľuje.

  1. Pár rokov a chce to zmenu. Niektorí výrobcovia odporúčajú prilbu preventívne vymeniť po troch rokoch, iní po piatich a niektorí sa pýšia, že ich prilba vydrží až osem rokov. 
  2. Prasklinu nelepiť, ale vymeniť. Životnosť prilby viac ako čas ohrozí práve jej mechanické opotrebovanie. Materiál EPS, ktorý je v útrobách prilieb používaný najčastejšie, vďaka svojej nezvratnej deformácii pomerne dobre tlmí nárazy, EPS pohltí energiu nárazu a pukne. Ak sú na vonkajšej strane prilby vidieť odreniny či iné známky kontaktu s povrchom alebo iným predmetom pri páde, neváhajte a prilbu vymeňte. Ak vám prilba spadne, poruši sa a vidíte trhlinu, ktorá zasahuje do celej štruktúry prilby, nešetrite. Zdravie a bezpečnosť sú prvoradé, preto a prilbu vymeňte.

TIP: Informujte se vo vašej  zdravotnej  poisťovni či  neposkytuje príspevok na ochranné pomôcky a aké benefity ponúka cyklistom.

Udržte svoju prilbu fit:

  1. Helmu čistite obyčajným mydlom a vodou.
  2. Nepoužívajte chemické prostriedky.
  3. Neskladujte ju na miestach, kde dopadajú slnečné lúče, ale na tmavom a suchom mieste.
  4. Pravidelne ju kontrolujte.
  5. Prilbu po jazde nechajte poriadne vysušiť.

Zaujímavosť: Prvé pokusy o ochranu hlavy na bicykli boli už v devätnástom storočí. Materiál bol korok pokrytý látkou. Títo predchodcovia pôsobili skôr ako klobúk a ochrannú funkciu mali len minimálnu.