Premýšľate nad kúpou MTB? Tu sú pre vás tipy!

Tagy:
Premýšľate nad kúpou MTB? Tu sú pre vás tipy!>

Vzhľadom na nepreberné množstvo ponúkaných možností na nákup horského bicykla, môže sa tento proces  javiť ako komplikovaný. Bicykle, niektoré s odpružením, iné bez, rôzne veľkosti kolies a materiály rámu, a potom sa pridávajú všetky rôzne štýly jazdy. Ale pre ktorý sa rozhodnúť?

Horská cyklistika sa od prvých sériovo vyrábaných horských bicyklov v 80. rokoch dramaticky vyvinula. Dnešné horské bicykle sú neuveriteľné stroje, ktoré sú skonštruované pre pôžitok a zábavu na všetkých rôznych druhoch trás. Ak chcete zo svojho budgetu vyťažiť maximum, je dôležité porozumieť základom dizajnu horských bicyklov, porozmýšľať nad vlastným jazdným štýlom, schopnosťami, či na ktorých tratiach budete pravdepodobne tráviť väčšinu času . Keď sa rozhodnete pre správny typ horského bicykla, je potrebné zvážiť ešte veľa ďalších faktorov od ceny až po jednotlivé komponenty, ktoré tvoria váš bicykel.

Snažíte sa zistiť, ktorý horský bicykel je pre vás vhodný? Tu sú základné tipy, ako k tomu pristúpiť: 

Typ bicykla: Rôzne štýly jazdy si vyžadujú rôzne typy bicykla, takže je potrebné v prvom rade zvážiť, kde a ako plánujete jazdiť.

Kľúčové vlastnosti: Základmi sú odpruženie, veľkosť kolies, materiály rámu, radenie a brzdy.

Pohodlie: V neposlednom rade sa uistite, že vám bicykel dobre sedí. Najlepšie je vyskúšat bicykel osobne v obchode alebo si ho jednoducho vypožičať.

TYPY HORSKÝCH BICYKLOV

TRAIL BIKE

Trailové jazdenie je pravdepodobne najbežnejší štýl horského bicyklovania, pretože táto kategória nie je založená na žiadnom konkrétnom type pretekania. Ak máte záujem stretnúť sa s priateľmi na miestnej trati a jazdiť v kombinácii stúpanie a klesanie, potom je to tento štýl pre vás. Bicykle v tejto kategórii kladú rovnaký dôraz na zábavu, efektívnosť a rozumnú celkovú hmotnosť. Samozrejme k trailovým bikom netreba zabúdať aj na poriadnu výbavu. Či už batoh pre dlhé výjazdy, do ktorého zmestíte všetko potrebné, alebo pohodlné cyklooblečenie v podobe trailových šortiekvoľného dresu.

Parametre: 

  • Trailové bicykle sú dodávané s 27,5 “alebo 29“ kolesami. Odpruženie môže byť od 120 mm do 150 mm zdvihu (predné a zadné).
  • Geometrie trailových bicyklov sú typické pre „neutrálne“ hlavové uhly (66 ° alebo 68 °), líšia sa však podľa rôznych jazdných štýlov.
  • Pneumatiky na trailových bicykloch dosahujú rovnováhu medzi odolnosťou, trakciou a efektivitou valivého odporu.

(Pozn. Hlavový uhol je uhol, ktorý tvorí hlavová trubka so zemou. Strmší uhol hlavovej trubice všeobecne naznačuje, že sa bicykel bude otáčať rýchlejšie, bude živší a lepšie stúpať. Nižší uhol všeobecne naznačuje, že bicykel poskytne lepšiu stabilitu pri vysokých rýchlostiach, ale tiež nebude ideálny pri stúpaní.)

 

CROSS COUNTRY (XC) BICYKLE

XC horské bicykle sú vyrobené pre jazdcov, pre ktorých je najvyššia priorita výkonnosť pri šliapaní. Jedná sa o stroje na drvenie do kopca, ktoré sú vyšľachtené pre vytrvalosť a efektívnosť. Geometria crossových bicyklov sa najviac podobá cestným bicyklom. Zameranie na efektivitu a ľahkú váhu sa nezaobíde bez kompromisov. XC horské bicykle sú vynikajúce pre jazdcov, ktorí sa chystajú šliapať na dlhé kilometre, a pre tých, ktorí uprednostňujú stúpanie pred klesaním. XC jazdci uprednostňujú pre dokonalý prenos energie a sily pevné tretry pre horskú cyklistiku s kvalitnou, pevnou podrážkou, ktoré vás tiež dostatočne ochránia pri prejazdoch cez náročnejší kamenistý terén.

Parametre:

  • Moderné XC bicykle používajú najväčšiu veľkosť kolies horských bicyklov – 29“
  • Ultraľahká konštrukcia so zdvihom 120 mm alebo menej, jedná sa o najľahšie horské bicykle vôbec.
  • V tejto kategórii môžu byť v niektorých prípadoch preferované hardtaily („pevňák“ - iba predné odpruženie).
  • Dlhšie rázvory kolies, strmé hlavové uhly (69 ° alebo strmšie), ako aj dlhšie predstavce dávajú jazdcom možnosť efektívnejšie vystúpať kopce.
  • Je pravdepodobné, že pneumatiky na týchto bicykloch  sa uprednostňujú skôr so zníženou hmotnosťou, účinnosťou a rýchlejším valivým odporom než trakciou, kontrolou alebo životnosťou.

 

ALL MOUNTAIN ALEBO ENDURO BICYKLE

Túto kategóriu by sme mohli nazvať urasteným bratom trailového bicykla. All-mountain „bajky“ sú stredobodom pretekárskeho formátu zvaného „Enduro“, kde je potrebné šliapanie na vrchol kopca, ale sú merané iba zjazdové úseky. All-mountain alebo enduro horský bicykel je perfektná kombinácia, ak ste ochotní si poriadne zašliapať do pedálov, ale skutočne sa najviac tešíte na poriadny zjazd s technickými prvkami. Enduro bike je vhodný taktiež pre jazdcov, ktorí chcú vynechať šliapanie a urobiť si pár kôl v bikeparku alebo v nejakom teréne prístupnom lanovkou.

Parametre:

  • Enduro  bicykle sa dodávajú s 27,5 “alebo 29“ kolesami, alebo dokonca so zmiešanými veľkosťami s 29 “vpredu a 27,5” vzadu.
  • All-mountain bicykle majú o niečo vyššie zdvihy predného odpruženia než trailové bicykle, v rozmedzí od 140 mm do 180 mm.
  • Geometria výrazne uprednostňuje zjazdovanie než šliapanie do kopca. Hlavové uhly sa pohybujú v rozmedzí 65 ° - 67 ° 
  • Dlhý rázvor, nižšie položený stred a nižší hlavový uhol sú kľúčovými prvkami, kedy sa hovorí o modernej geometrii all mountain / enduro bicykla.
  • Pneumatiky všetkých týchto bicyklov uprednostňujú agresívne štuple na zatáčanie a trakciu, pretože dôležitou súčasťou jazdy je udržanie bicykla na trati vo vysokej rýchlosti.

 

ZJAZDOVÉ A FREERIDOVÉ „ŠPECIÁLY“

Zjazdové bicykle sú určené pre strmý, drsný terén, pre vysokú rýchlosť, veľké dropy a skoky. S týmito bicyklami zvyčajne hľadáte inú cestu, ako sa dostať na začiatok trate, či už je to napešo alebo pomocou lanovky. Jednoducho s týmito bicyklami ste nútení ísť smerom dole. Ak nemáte ani zďaleka záujem šliapať do kopca, ale chcete sa vyšantiť v bikeparkoch, preletieť trať vo vysokých rýchlostiach a zdolávať technicky náročný terén, je zjazdový bicykel práve to, čo hľadáte. K zjazdovým bicyklom samozrejme patrí aj ochrana tela a končatín, tzn. ak si zaobstaráte zjazdový bicykel, je potrebné si pred kúpou kúpiť chrániče, ktoré vám presne sadnú a ideálne integrálnu prilbu k tomu.

Parametre:

  • Predné pruženie s 170 mm až 200 mm zdvihom (väčšinou vidlicami s dvoma korunami) a zadné pruženie s 180 mm až 250 mm zdvihom, tieto parametre pripomínajú niečo, čo by ste mohli vidieť na krosových motorkách.
  • Tieto bicykle sú veľmi nízko položené (sklon hlavy menej ako 65 °) a majú veľmi nízke ťažisko, aby ste si boli istí v strmom teréne a agresívnych klopenkách a zákrutách.
  • Pneumatiky na zjazdových bicykloch sú zamerané na trakciu a odolnosť.

DRUHY HORSKĆH BICYKLOV

Hardtail: Tieto bicykle majú vpredu odpruženú vidlicu, ktorá pomáha tlmiť nárazy na predné koleso, ale zadná časť bicykla nemá odpruženie - hardtail. Hardtaily sú zvyčajne lacnejšie ako celoodpružené bicykle a majú menej pohyblivých častí (čo sa často prejaví v menšej údržbe). Väčšina hardtailov má schopnosť uzamknúť prednú vidlicu, keď to vyžaduje situácia napr. pri šliapaní do kopcov.

XC jazdci sa zvyčajne prikláňajú k hardtailom, pretože tieto bicykle umožňujú priamy prenos sily medzi pedálom a zadnou pneumatikou. Nižšie náklady, ľahšia údržba z nich robia solídnu voľbu pre každého, kto sa chce začať venovať horskej cyklistike.

Celoodpružené bicykle: Existuje veľa variácií celoodpružených bicyklov, ale všeobecná myšlienka je, že predná vidlica a zadné odpruženie absorbujú nárazy daného terénu. Táto vlastnosť drasticky znižuje dopad na jazdca, zvyšuje trakciu a umožňuje zhovievavejšiu a príjemnejšiu jazdu.

Celoodpružený bicykel môže absorbovať veľa terénnych nerovností, ale bicykel sa tiež môže trochu „prehupnúť“ a pri stúpaní do kopca stratíte časť prenosu energie. Výsledkom je, že väčšina typov celoodpružených bicyklov má schopnosť uzamknúť predné a zadné odpruženie a ponúka tak lepší prenos sily a efektívnejšie šliapanie do kopcov.

Je ľahké presedieť nad každým porovnávaním komponentov rôznych modelov horských bicyklov veľa času. Akonáhle teda zúžite kandidátov a budete pripravení zvoliť si svoj ďalší horský bicykel, je čas sa trochu povoziť. Vyskúšanie práve daného modelu je jediný spôsob, ako získať pocit, ako dobre jazdí a presne vyhovuje Vašim požiadavkám. Každá jedinečná kombinácia geometrie, dizajnu a stavby, dáva bicyklu rôzne vlastnosti, ktoré vyhovujú rôznym jazdcom. Nájdite to, čo vyhovuje vám.