4 mýty o cyklistike, ktoré kolujú medzi ženami

Tagy:
4 mýty o cyklistike, ktoré kolujú medzi ženami>

Cyklistika je celosvetovo obľúbený šport nielen u mužov, ale aj u žien. Keď sa pozrieme smerom na západ, bicykle sú často využívané ako dopravný prostriedok do práce, ženy jazdia na mestských bicykloch v šatách a s podpätkami. Žena na bicykli je často stále považovaná za niečo neprirodzené a ženy sa jazde na bicykli bránia.

 

MÝTUS Č. 1: Cyklistikou nie je možné schudnúť rovnako dobre ako inými športmi

Hlavnou motiváciou žien k športu je často cesta za vysnívanou postavou. Keď sa žena rozhoduje, ktorý šport zvoliť, môže naraziť na názor, že cyklistikou sa nechudne tak dobre, ako napríklad behom. Najčastejším dôvodom, prečo si ženy zvolia radšej beh je predstava, že sa pri behu spáli viac kalórií. Je to ale pravda? Pokiaľ sa pohybujete v strednej intenzite, tak počas behu spálite okolo 650 kcal/h, hodina na bicykli predstavuje zhruba 550 kcal. Je teda pravdou, že sa pri behu spáli viac kalórií za hodinu, avšak hodina behu je pocitovo výrazne náročnejšia ako hodina jazdy na bicykli, a tak zatiaľ čo na bicykli môžete vyraziť na celodenný výlet a spáliť tak cez 2000 kcal, v prípade behu je väčšinou hodina maximálnou hranicou.

 

MÝTUS Č. 2: Po cyklistike sa mi zväčšia stehná

Teraz, keď už vieme, že sa dá cyklistikou schudnúť lepšie ako inými športmi, je na čase pozrieť sa na najbežnejší mýtus, ktorý od cyklistiky odradí najviac žien. Medzi ženami koluje názor, že sa po cyklistike „zväčšia stehná“ a nohy žien jazdiacich na bicykli nie sú tak príťažlivé. Dá sa predpokladať, že tento mýtus pochádza z televíznych záberov dráhovej cyklistiky, kde veľkosť stehien pretekárok dosahuje podobnú veľkosť, ako ich pás. Nemusíte sa ale obávať, že by sa vaše stehná, hoci len vzdialene, priblížili tejto veľkosti. Vďaka cyklistike sa vám vaše nohy iba spevnia a najskôr ešte schudnú. Pretekárske cyklistky špecializujúce sa na šprinty majú výraznejšie stehná z dôvodu, že jazdia na ťažkých prevodoch. Táto jazda sa potom podobá posilňovaniu s veľmi ťažkým závažím, čo spôsobuje nárast objemu svalov. Keď sa pozriete na cyklistky, ktoré sa špecializujú na kopce, tak zistíte, že jazda na bicykli, aj v prípade veľmi intenzívnej aktivity, nespôsobuje „veľké nohy.“

 

MÝTUS Č. 3: Cyklistika je mužský šport

Vďaka cyklistike sa vám podarí spáliť prebytočné tuky, zlepšiť fyzičku a vaše nohy budú vyzerať skvele. Prečo teda nezačať s cyklistikou hneď? Okrem týchto mýtov týkajúcich sa vašej postavy sa najskôr stretnete s niečím, čo vás odradí viac ako predchádzajúce dve tvrdenia. Nie je výnimkou, že vás bude okolie presviedčať, že cyklistika je „mužským športom.“ Muži vo vašom okolí vám budú najskôr tvrdiť, že ženy na bicykli nie sú atraktívne, nemajú také telesné predpoklady ako muži, aby mohli jazdiť na bicykli, a podobne. Nie je dôvod, aby sa žena na bicykli cítila neatraktívna. Jediným rozdielom, oproti napríklad behu, je prilba na hlave. Aj s prilbou je možné vytvoriť mnoho rôznych účesov, ktoré vyzerajú skvele. Rovnako tak sa aj pretekárky na preteky maľujú a rozhodne vyzerajú žensky. V dnešnej dobe nie je problém kúpiť si skvele vyzerajúce oblečenie a napríklad ružové doplnky, vďaka ktorým nikomu neunikne, že ste žena. Čo sa týka telesných predpokladov, nie je možné porovnávať fyzické predpoklady mužov a žien. Tento rozdiel medzi pohlaviami nemá nič spoločné s postojom k športu a schopnosťami akýkoľvek šport prevádzkovať.

 

MÝTUS Č. 4: Ženy potrebujú na cyklistiku špeciálne vybavenie

Keď už sa pre cyklistiku rozhodnete a prejdete k výberu vybavenia, tak najskôr narazíte na mýtus, že ženy potrebujú špeciálne vybavenie a „mužský“ bicykel je pre nich nevhodný. Ako to teda s výberom bicykla naozaj je? Je v tom taký rozdiel? Existuje mnoho druhov kolies, vrátane tých, ktoré sú navrhnuté priamo pre ženy. Hlavným mýtom je to, že dámske bicykle majú upravenú geometriu pre pohodlnejšiu jazdu. Pravdou ale je, že hlavný rozdiel v geometrii urobí samotný výber bicykla a to, či zvolíte závodný alebo rekreačný bicykel. Stavba tela a pomer výšky s dĺžkou nôh sa individuálne líšia u žien aj mužov, v tomto ohľade teda nie je medzi pohlaviami rozdiel. Ženské bicykle majú často iba krajší dizajn, iný rozdiel ale nenájdete.

 

Medzi cyklistami často panuje názor, že žena patrí do kuchyne, a nie na bicykel. Toto sa nedá nazvať ani ako mýtus, ide iba o nezmysel, ktorý treba postupne z našej spoločnosti vykoreniť. Nenechajte sa teda odradiť týmito mýtmi a cyklistiku vyskúšajte, určite nebudete ľutovať.